РАЗРЕШЕНИ Е-та УВРЕЖДАТ ДНК-то НИ, УСТАНОВИХА УЧЕНИ ОТ БАН

 

Български учени установиха, че разрешени химични съединения в хранителните продукти известни като Е - та увреждат ДНК- то ни . Изследването е направено изцяло на молекулярно ниво и не са използвани лабораторни животни поясни ръководителя на екипа провел иззледванто доцент Георги Милошев от Института по молекулярна Биология към БАН.

Експериментът е проведен за около 3 години, като са изследвани 20 химически съединения и консерванти, които се добаявт в храните. За 14 от изледваните Е-та учените получили сериозни доказателства, че увреждат ДНК, но напълно категорични са за 6 от тях. Tова са оцветителя за следкарски изделия индигокармин обозначен на опакковката на изделието  като Е 132, консерванта за месни изделия натриев нитрит - Е 250, фаст грийн Е 143 -  който е оцветител, Еритозин обозначен като Е 127, кофеина и амино антипирин използван при аналгитиците.

ДОЦ. ГЕОРГИ МИЛОШЕВ УЧЕН ОТ ИНСТИТУТА ПО "МОЛЕКУЛЯРНА БИЛОГИЯ" КЪМ БАН


Специално за натриев нитрит Е- 250 е 1000 пъти. 1000 пъти по – ниска концентрацияот тази която е призната за безвредна всъщност уврежда ДНК.

Концентрациите на веществата, които са използвани в изследването са били от 10 до 100 пъти по – ниски от концентрациите, които се влагат в хранителните продукти в търговската мрежа и въпреки това са довели до уврежданя на клетките с които е провеждан експериментът.

ДОЦ. ГЕОРГИ МИЛОШЕВ УЧЕН ОТ ИНСТИТУТА ПО "МОЛЕКУЛЯРНА БИЛОГИЯ" КЪМ БАН

 Извода е , че ако такива Е-та се използват в големи концентрации редовно те неминуемо предизвикват увреждане в ДНК на нашите клетки на целия организъм, особенно на храносмилателната система, но може би чрез кръвния ток достигат и до други клетки и предизвикват увреждане. Всяко увреждане в ДНК е мутация факт. Всяка мутация би могла да предизвика някаво заболяване да се предаде в поколение или да бъде начало на раков процес.

Клетката е доста устоичива и тя се бори и прави поправки на тези мутации, поясни доцент Милошев.

ДОЦ. ГЕОРГИ МИЛОШЕВ УЧЕН ОТ ИНСТИТУТА ПО "МОЛЕКУЛЯРНА БИЛОГИЯ" КЪМ БАН


Но колкото повече натоварвате с такива вещества една клетка толкова по – голяма е вероятноста в един момент тя да не се справи и да се превърне в ракова.

Резултатите от изследването вече са публикувани в авторитетни научни издания.

репортер СВЕТОСЛАВ ПЕНЧЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар