КОЙ МОЖЕ ДА СПРЕ ИЗПОЛВАНЕТО НА Е-ТА В ХРАНИТЕ, АКО ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО НИ?

  

КОЙ МОЖЕ ДА СПРЕ ИЗПОЛВАНЕТО НА Е-ТА В ХРАНИТЕ, АКО ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО НИ?

Петък, 26 Септември 2014 17:35


Тема с продължение. Преди дни ви запознахме със становище на български учени, че 20 хранителни добавки увреждат ДНК - то ни. Потърсихме становището на експерти от Министерсвото на здравеопазването дали на базата на изследването може да се намали концентрацията на изследваните Е-та или изцяло да бъдат забранени. Оказа се, че такова решение не може да бъде взето самостоятелно, а трябва да се разпореди от Европейската комисия. По темата работи Светослав Пенчев.

По време на изследването си българските учени са работели с концентрации на изследваните Е-тата от 10 до близо 1000 пъти по - ниски от тези, които са вложени в хранителните продукти в търговската мрежа. Въпреки това е имало увреждане на клетката. Според здравното министерство обаче един репортаж или публикация не може да бъде критерий за дали изследваните хранителни добавки могат сериозно да увредят здравето ни и дали трябва се забранят.

Д - р Нана Николова държавен експерт “Дирекция обществено здраве” МЗ

Процедурата за извършването на такива законодателни промени , тя включва становища от всички така наречени панели и научни групи към европейската агенция по безопасност на храните и там се преодоставят всички научни материали и публикации и проучвания правени от научните екипи, събира се тази информация проверява се по съответния начин и тогава вече може да се направи предложение за някава промяна в законодателството.

Оказва се обаче, че дори и да е доказано, че някое от използваните Е-та е вредно за здравето то продължава да се ползва. Такъв е случаят с веществото индиго кармин, което е оцветител и се използва в направата на сладоледи, торти и други лакомства.


 доцент Георги Милошев  учен от Института по "Молекулярна биология" към БАН
. Eдното от тях показва, увреждане и малформации в теститиси на лабораторни животни. Тези концентрации. За сметка на това други изследвания покзват , че не и още едно изследване, което покзва, че има вредно влияние , но ккомисята в крайна сметк е решила да ги допусне тези стойности. Дори това става през юли тази година.

В момента единствено разпоредба на Европейския съюз може да намали концентрацията на дадено Е или да го забрани напълно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар